Due médiaügynökség

Van beleszólásod!

 A „Van beleszólásod!” programot a Parlament felsőházi teremében rendezték meg, ami tökéletes mása annak a helyiségnek, ahol a hétköznapokban zajlik a törvényhozás. Ezt a termet – ami a koronázási ékszerekhez vezető folyosóra nyílik – kifejezetten azért tartják fenn, hogy a látogatóknak szemléltetni tudják a törvényhozás helyszínét és folyamatát. Az idei Parlamenti Ifjúsági Nap fókuszában a jövő tavaszi európai parlamenti választások álltak.

A program kezdetére elfoglalta kijelölt helyét minden középiskolás osztály, akiket előzetesen beválogattak a versenybe. A résztvevők két budapesti és nyolc vidéki iskola diákjai voltak, akiknek frakciókat kellett alakítaniuk. Novák Katalin, az EMMI család- és ifjúsági ügyekért felelős államtitkára köszöntője után a társaság kettévált, öt osztály maradt a helyén, öt pedig új helyszínnel ismerkedhetett meg.

Az első csapattal játékos formában modellezték a parlamenti döntéshozatali folyamatokat. Az egyik megvitatott kérdés az csapatok rendelkezésére bocsátott képzeletbeli EU-s pénzek elosztása, csoportosítása volt. Érvelni kellett amellett, hogy mire költsék a rendelkezésre álló virtuális pénzösszeget: környezetvédelemre, az egészségügyre vagy oktatásra. Itt hamar kiderült, hogy nem is könnyű feladat ezt eldönteni, ha az ember minden szempontot figyelembe akar venni.

Közben a másik csapat faggathatta a programon személyesen részvevő politikusokat: Ujhelyi István európai parlamenti, valamint Zsigmond Barna Pál országgyűlési képviselőnek, majd Dúró Dóra országgyűlési és Deutsch Tamás európai parlamenti képviselőnek tehették fel az őket leginkább érdeklő kérdéseket. Szóba került a környezetvédelem és a felnövő generációt leginkább érintő problémák sokasága. Ennek egyik legfontosabb kérdésköre a kivándorlás volt. Olyan aktuálpolitikai kérdésekről is beszélgethettek a diákok a politikusokkal, amelyek nagyban érintik és befolyásolják az Európai Parlament életét és hazánk helyét ebben a szervezetben.

A különböző pártokat képviselő politikusok véleménye sokszor egymással élesen szemben álló volt. Egyvalamiben mégis mindannyian egyetértettek: azért vettek részt a „Van beleszólásod!” programban, mert fontos és jó alkalomnak tartják, hogy a fiatalok „testközelből” ismerkedjenek a politikával. A diákok is nagyon élvezték az ifjúsági napot, amiről egy beszámoló videót is kell készíteniük ahhoz, hogy megnyerhessék a fődíjat, a strasbourgi utat. A diákcsoportok részvételét szakmai zsűri értékeli, a leginkább aktív, felkészült és kreatív osztály fődíja egy Euroscola-programon való részvétel lesz Strasbourgban, az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája támogatásával.

 

„Én is sulirádiós voltam, ilyen módon „diákújságíróként” folytam bele az iskola közügyeibe. Ugyan a diákönkormányzatnak nem voltam tagja, de volt egy nagy európai kezdeményezés „Párbeszéd a jövőért” címmel, ahova én mehettem, mint az egyik Magyarországot képviselő diák” – mesélte lapunknak adott interjújában Novák Katalin. Arra a kérdésünkre, hogy szeretné-e, hogy gyermekei az iskoláik elvégzése után a nyomdokába lépjenek, és támogatná-e őket ebben a céljukban, így válaszolt: „Ha a gyerekeimet felnőttként érdekelni fogja a közélet és a politika, lesz bennük elhivatottság e szakma iránt, és elég tehetségesek is hozzá, én semmiképpen nem fogom őket lebeszélni róla.” Államtitkár asszonynak nem sokkal a beszélgetésünk után el kellett sietnie, hiszen az ő munkakörének egyik sajátossága az, hogy „mindenhol” ott kell lennie. De szerencsére – ahogy elmondta – ezt a mozgalmasságot, pörgést élvezi és szereti is.

(Szalai Boglárka)

Vissza a hírekhez

Due médiaügynökség

- DUE Produceri Iroda Kft.
1148 Budapest, Örs vezér tere 11.
+36 1 220 5844 due@due.hu